Zlínský kraj

http://www.mesto-kunovice.cz/

http://www.perspekta.cz/

Autor: PeKa
Vloženo: 25-07-2019 17:13:45

Házenkářky z Kunovic srovnávaly síly na čtvrtém největším turnaji v Evropě

Ve dnech 3. -7. 7. 2019 se konal mezinárodní turnaj v házené ve Slovinském městě Kopru, kterého se zúčastnilo na 3000 házenkářů (200 družstev) z 20 zemí v různých kategoriích.
Začátek turnaje odstartoval zahajovací ceremoniál, který připomínal olympijské hry, kdy se všechny týmy zúčastnily na náměstí a pak spanilou jízdou procházely městem směrem k centrálnímu hřišti, kde byly představeny.
Házenkářky z Kunovic přijely srovnat síly ročníku 2005 a 2006 s týmy z celé Evropy, kdy holky ročníku 2006 obhajovaly první místo z minulého ročníku.
Mladší žačky ročník 2006 narazil v základní skupině na Dánky, Rusky, Slovinky Francouzky a Srbky. Hned na začátku turnaje holkám připadl sebevědomý tým z Ruska, který byl velkým aspirantem na medaile. Začátek zápasu byl velmi rozpačitý a holky se nemohly dostat do svého tempa, ale s přibývajícími minutami se vše začalo pomalu otáčet. Házenkářky Ruska, předváděly typickou hru (při které se nebály vytáhnout i velmi tvrdé zákroky), že právě ony jsou zde pro medaile, a že nějaký malý tým z Kunovic jim v tom nemůže zabránit. Nakonec zápas skončil smírnou remízou 14:14, kdy holky s přibývajícím časem sahaly po vítězství, když jim rozhodčí nezapískal v poslední minutě dva sedmimetrové hody.
V dalším zápase čekal házenkářky z Kunovic, finálový účastník z minulého ročníku a to Slovinský Koper. Holky se na tento zápas pořádně namotivovaly a ukázaly Slovinskému protivníkovi, že zde nepřijely hrát „druhé housle“, ale že Kunovská házená je moderní, rychlá a velmi účinná na protivníka.
Zápas byl velmi vypjatý, když místní fanoušci nepřipouštěli, že jejich tým je ten horší a házenkářky z Kunovic po zaslouženém vítězství braly výhru 18:16.
V dalších zápasech narazily děvčata na týmy z Francie, Dánska a Srbska, které mělo taky postupové ambice. O postup do finále si to rozdaly jak se sluší a patří. Po konečném hvizdu rozhodčího vypukla velká radost a už holky pokukovaly, s kým budou hrát finále.
Nakonec se jím stal soupeř z Ukrajiny. Finále bylo naplánováno na neděli 7.7. ve 14.20 hod.
Soupeř z Ukrajiny se vyznačoval velmi tvrdou hrou, vysunutou obranou a osobkou na pivota. To všechno trenérky věděly a tak se snažily mužstvo namotivovat a posbírat poslední síly do závěrečného zápasu.
Házenkářky z Kunovic začaly sebevědomě a ničeho se nezalekly a plnily pokyny trenérek. O poločase vedly holky z Kunovic 8:6, ale před nima byl ještě druhý poločas. Na holkách bylo vidět, že již toho mají hodně za sebou a síly jim ubývaly. Závěr zápasu byl vyhrocený, když házenkářka z Kunovic dostala červenou kartu (po třetím dvouminutovém trestu), a tak poslaly holky z Kunovic do oslabení. Soupeř z Ukrajiny dovedl tuto výhodu využít na závěr zápasu a po konečném hvizdu rozhodčího byl stav 14:14 a následovaly sedmimetrové hody. Větší štěstí měly děvčata z Ukrajiny, když zvítězily v sedmimetrových hodech 5:3 a brala zlaté medaile. Děvčata z Kunovic brala stříbrné medaile a bylo na nich vidět, že jsou zklamané, protože jim chyběl maličký krůček k tomu, aby byla zlatá. Ale i tak je stříbro, krásnou tečkou za náročným házenkářským maratonem a holky se zaslouží velký obdiv.

V základní skupině ročníku 2005, pro změnu holky narazily na týmy z Dánska, Francie, Maďarska a na holky z Mělníka.
Holky dokazovaly, že se dobře připravily na tento turnaj, když předváděly vyrovnané výkony a „hrály srdíčkem“, což ostatní soupeře zaskočilo, jak bojovala na hřišti. Nejkrásnější zápas holky odehrály s týmem ESA z Francie (s budoucím vítězem v turnaji), když hala byla narvána fanoušky.
Fanoušci z Francie vytvářeli během zápasu krásnou atmosféru, která připomínala zápasy v Bundeslize. Byl to zápas jak se patří a i oko diváka bylo velmi potěšeno, protože se oba celky tahaly o vítězství. Francouzky se nechtěly smířit s tím, že malá vesnice z České Republiky může dělat takové potíže Francouzskému gigantovi. Francouzky v poslední minutě daly gól a vedli 13:12, ale holky vytáhly dvě vteřiny před koncem fantastickou střelu, když hráčka z Kunovic ukázala francouzkám, jak se má vymetat pavučina v brance a zaslouženě oba celky braly remízu 13:13.
Holky v základní skupině nestačily jen na Maďarský tým „Tatabania“
Po ukončení základní skupiny bylo rozhodnuto, že si děvčata zahrají o celkové 5. místo s Chorvatkami.
Jak si holky přinesly dobrou herní pohodu ze skupiny, tak hrála i s posledním soupeřem z Chorvatska a po zásluze vyhrála 13:12 a brala 5. místo v celkovém pořadí.

Byla to obrovská radost hráček, trenérek a celého realizačního týmu, který se zúčastnil tohoto turnaje, protože malé městečko z Moravy zanechalo sympatický výkon na mezinárodním turnaji a tím se neodmyslitelně zapsalo do paměti celé Evropy.
Byla to krásná konfrontace s celou Evropou, při které jsme zjistili, že naše práce a práce našich dětí jde správným směrem.
Závěrem chceme poděkovat rodičům, sponzorům, městu Kunovice a Zlínskému kraji, díky kterým jsme se mohli účastnit této akce a reprezentovat, tak město Kunovice, Zlínský kraj a Českou republiku.
[img]
[/img]

[img]
[/img]

[img]
[/img]


Komentáře:
smile1.gifwink.gifgrin.giftongue.gif
sad.gifcry.gifnoexpression.gifconfused.gif
ohmy.gifcool1.gifangel.gifsleep.gif
angry.gifsmile2.giflaugh.gifcool2.gif
fun.gifthumbsup.gifthumbsdown.gifblush.gif
Více smajlíků
opiš kód:
kód
není vložen žádný komentář